Wat is spiritualiteit?

Er zijn veel verschillende betekenissen van spiritualiteit. In feite is de term in de loop van de tijd geëvolueerd en bevat nu veel verschillende definities. Het wordt echter over het algemeen beschouwd als een mystiek of metafysisch idee. Hoewel er geen universele definitie van spiritualiteit is, kunnen de verschillende definities van spiritualiteit naast elkaar worden gevonden.

Een spiritualiteit van een kind stroomt door zijn vermogen tot verwondering en spontane vreugde. Een spiritualiteit van volwassenen kan een soortgelijk gevoel van ontzag, mysterie en fascinatie inhouden. Tegen de tijd dat een persoon de tienerjaren bereikt, ontwikkelt hij of zij een dualistische kijk op het zelf, dat zich richt op de tegenstellingen. Maar ware spiritualiteit houdt een algehele waardering van het leven en het universum in.

Een persoon met een autoritaire spiritualiteit kan een fundamentalistische religie ontwikkelen, in de overtuiging dat hun religie het meest nauwkeurig en waar is. Fundamentalisten hebben de neiging andere religies uit te sluiten. Een intellectuele spiritualiteit is daarentegen gebaseerd op kennis en analyse. Door deze aanpak te begrijpen, kan men beter een pad kiezen dat voor hen werkt.

Ongeacht het soort spiritualiteit, moeten beoefenaars een bewuste poging doen om hun spirituele praktijk in hun dagelijkse leven op te nemen. In sommige gevallen kan dit elke dag een speciale tijd moeten opzij zetten. Sommige mensen vinden misschien ochtenden bevorderlijker om een staat van spiritualiteit te bereiken, terwijl anderen misschien de voorkeur geven aan de avonden. Het wordt aanbevolen om minimaal 15 minuten per dag te plannen om te beginnen en die tijd te vergroten naarmate je vordert.